Thursday, 26 May 2011

Pembantu Kedai Menjengkelkan

Disebabkan takde manusia yang bermurah hati nak belanja saya. Saya hanya mampu mewindow shopping. Saya slalu menghabiskan masa saya di mall selama 3 jam tanpa membeli apa2. (buat muka mintak simpati). Tapi ada beberapa sifat sales assistant yang kadang kala membuatkan saya ketiadaan mood untuk window shopping. Jika mood saya hilang saya akan duduk melepak di food court sambil menyedut air tebu bercawan2. Ini akan membuatkan saya kehabisan uwang dan kehilangan kaki suatu hari nanti.

1. Kemana2 sahaja kita pergi dalam kedai tu mereka akan ikut. Lebih kurang macam si raksaksa kuning gemok dalam iklan DiGi tuh. Tapi si kuning gemuk tu invisible. X de la rasa annoying. Aku ni jenis manusia yang senang tertarik dengan barang2 aneh macam barang2 dalam kedai S&J. Ada telefon bentuk tengkorak, pen bentuk pizza, model kereta antik and many more money-wasting things. Bila dah tengok tu aku rasa macam nak sentuh la plak (tangan gatal). Tapi bila si pembantu kedai nampak jari jemari kecil aku sentuh je objek2 tu mata mereka terus fokus kat aku. Apa mereka nampak muka aku ada macam muka pencuri ke?

2. Mereka ni sama macam diatas. Tapi lagi annoying dari sebelum ni. Sebab mereka bukan sahaja boleh melihat. Malah mereka boleh berkata2! ajaib bukan? Selalunya kalau aku masuk kedai bukan nak beli apa2 pon. Aku suka tengok2 je. Kadang2 tu niat aku nak masuk kedai tu untuk main2 tester je. Nak beli x de duit. For like 5 minutes si pembantu kedai akan follow kemana sahaja kita pergi. And then mereka akan cuba untuk 'menceriakan keadaan yang sunyi' dengan bertanya "yesss?" . Aku pon hanya menjawab "i'd just like to browse". Ingatkan lepas cakap macam tu sales assistant tu nak pergi main jauh2 la kan. Tapi sebaliknya mereka menceritakan tentang produk2 yang baru dan offer2 yang ditawarkan. Geram syiall. Nak je aku cakap. "Oh please you f*cking annoying talkative thing, give me some peace! One more thing, stop using the word "yes" when people doesn't ask you anything!" 





3. Kadang2 bila ada duit aku nak beli la sesuatu. Tapi lepas dah round2 satu kedai aku x jumpa pulak barang yang aku nak tu. Aku pon tanya la kat manusia yang kerja kat situ. "kak, bebola pembuang daki ada jual kat sini x?" and then si sales assistant ni buat muka macam aku tanya "534m (553f+8747e) =?" plak kan. Selepas fail menjawab soalan aku dia pon memanggil sales assistant yang lain. "cuba tanya akak ni" and then aku terpaksa mengulangi soalan yang sama . Selepas fail menjawab dia panggil sales assistant yang lain. "cuba tanya akak ni lak" . Aku pon terpaksa ulang lagi soalan aku. Then akak yang lain tu pon fail. Waddefak?! kalau dah kerja situ rajin2 la survey barang apa yang ada jual kat situ. Sungguh macam tahi. Aku pon hanya mampu tersenyum palsu sambil berkata "terima kasih banyak". Padehal sebenarnya dalam hati mencarut2.

4. Last but not least, aku ni perempuan. Jadi aku sangat sangat sangat sedikit pantang kalau sales assistant pangkat2 makcik yang muka dah ada garis2 halus panggil aku 'akak' dan 'puan'. Deyy minnachi..aku baru 19 tahun la. Masih tunggu orang masuk meminang. Aku ada nampak macam makcik umur 50an beranak 6 ke? kalau mereka panggil aku cik ke, adik ke, baru semangat skit aku nak tengok barang2 kat kedai mereka tu. Atau mungkin mereka remaja lepasan SPM yang menghidap penyakit Hutchinson Gilford Progeria? Kasihan juga.

p/s: Do you know that ants can enter your ears and invade your brain? That's why I hate them.

2 comments:

Syafiq Aizat said...

er.. terbaikk... nnt aq print, aq edar2 kan kat pasaraya seantero Malaysia..

Syazwani Jalal said...

sume byk btul

pling besh fakta 4
sbb gue da byk kli terkena
chill! ;)